To, co w kuchni krajowej jest doskonałe

Polska kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w regionach spożywa się tradycyjne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dorzucić ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najpoprawniej smakują na drugi dzień, kiedy odpowiednio się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich trzeba także węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno używane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
restaurants main market square krakow
Kaszuby są niezwykle bogate w ryby, wskutek tego kuchnia ta tak niejednokrotnie je użytkuje. Na rozmaite sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, smakowite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Współcześnie na ogół zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych krajowych zup należy także krupki.

Dodaj komentarz